COMUNA ALMĂJ

Comuna Almăj a fost înfiinţată în anul 1964. S-a numit, până în anul 1873 Almăju– Moşneni, între 1873-1887, Almăju Birnici, iar din 1887 îşi păstrează denumirea de azi– Almăj
Comuna Almăj este situată în jumătatea de nord a ZMC, la nord-vest de municipiul Craiova, de-a lungul DN6 (E70) Craiova-Filiaşi-Drobeta Tr.Severin şi la est de C.F. Craiova Filiaşi.
Oraşul cel mai apropiat este Municipiul Craiova la 18 Km iar faţă de oraşul Filiasi 25 Km.
Comuna Almăj se invecinează la nord comuna Bradeşţi, la est comuna Goieşti, la sud comuna Işalniţa, iar la vest peste râul Jiu comuna Coţofenii din Dos.

POPULAȚIE

Comuna Almăj se ridică la 1.974 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.195 de locuitori.

COMPONENȚA COMUNEI ALMĂJ

Conform ultimei împărţiri administrative comuna are în componenţă satele: Almăj, Bogea, Moşneni şi Şitoaia.

OBIECTIVE TURISTICE

Obiective turistice:

  • Cula Poenaru

Cula Poenaru, singura culă din ZMC înscrisă în L.M.I. a fost construită de către boierul Barbu Poenaru pe moşia sa din satul Almăj, comuna Almăj, în anul 1764. Tot el construieşte (1787) şi biserica din vecinătate care poartă hramul Sfinţilor Voievozi

TRADIȚII

Sarbatoarea comunei este în ziua de Rusalii cand toti locuitorii satelor se intalnesc intr-o zona a comunei unde alaturi de Calusarii satului Mosneni, se prind in hore si sarbe traditionale. În prealabil sunt vizitati acasa de catre echipa de Căluşari.

GALERIE