COMUNA COȘOVENI

Coșoveni este o localitate în județul Dolj, Oltenia, România, cu o populație de 4.982 de locuitori. Are în componență un singur sat, Coșoveni. Comuna a inclus satul Cârcea până în 2004, când a fost despărțit pentru a forma o comună separată.
Comuna Coşoveni este aşezată în partea estică a judeţului Dolj, de-o parte şi de alta a drumului European 70 şi a căii ferate Craiova-Bucuresti. La 10 km distanţă de Municipiul Craiova şi la 40 km distanţă de oraşul Caracal.
Vecinii comunei sunt: la nord, comunele Gherceşti şi Pieleşti; nord-est comuna Robăneşti; est, comuna Drăgoteşti; sud-est comuna Leu; sud-vest, comuna Malu-Mare; nord-vest, municipiul Craiova.

Comună înfiinţată în anul 1950 sub această denumire.
A făcut parte din raionul Craiovei (1950-1968). A fost alcătuită din satele Cârcea, Coşovenii de Jos, Coşovenii de Sus (1950-1968), Coşoveni (2004). Din anul 2004 satul Cârcea s-a desprins de Comuna Coşoveni prin referendum devenind astfel Comuna Cârcea.
În secolul al XIX – lea şi la începutul secolului al XX, au existat, din punct de vedere administrativ, trei comune dinstincte : Cârcea, Coşovenii de Sus, şi Coşovenii de Jos. Ulterior, cele două sate ( Coşovenii de Sus, şi Coşovenii de Jos), s-au unificat, formând unul singur : Coşoveni.

Satul a fost în antichitate o aşezare daco – romană. La muzeul de istorie al României se află un tezaur de obiecte de podoabă, găsite în anul 1932, la Coşoveni, de către locuitorul Gh. Mirescu, atribuit de către C.S. NicolăescuPlopşor mai întâi celţilor, apoi geţilor. Acest tezaur compus din fibule, pandantive, cercei de argint, datat în jurul anului 400, este atribuit unei populaţii germanice ( taifali ).

Relieful este de câmpie ( Câmpia Romanaţi, subdiviziunea Câmpului Leu – Dioşti ) cu aspect mai înalt ( 150 m), câmpie caracterizată printr-o pronunţată netezime a reliefului. Monotonia câmpiei este întreruptă de 10 movile cu înălţimi de 4 m ( în estul comunei ) şi 3 dealuri ( în vestul comunei ) : Dealul Deleni, Dealul Ţuţurelor şi Dealul Sârbei acoperite cu viţă de vie.

RECENSĂMÂNT

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Coșoveni se ridică la 3.237 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.272 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (81,12%), cu o minoritate de romi (14,49%). Pentru 4,39% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,84%), cu o minoritate de romano-catolici (3,58%). Pentru 4,39% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

GALERIE