COMUNA PREDEȘTI
Comuna Predeşti este situată la 14 km de Craiova pe drumul judeţean 606 Craiova – Vânju Mare, drum în curs de a căpăta, statutul de drum naţional.
Predeştiul se află în N-V-ul judeţului Dolj şi se învecinează la nord cu localităţile Coţofenii de jos şi Cernăteşti, la est, spre Craiova, cu Breasta, la sud cu Terpeziţa, în vest aflându-se în imediata vecinătate, comunele Sopot şi Pleşoi. Comuna cuprinde un sat mare, centru de comună, Predeşti, respective, două cătune: Predeştii Mici şi Bucicani. Mai mult de 95 % din populaţia satului este concentrată în satul Predeşti.
Comuna Predeşti este construită pe vatra unei vechi aşezări medievale, atestată documentar încă din anul 1514, numele localităţii datorându-se unui căpitan al lui Mihai Viteazu, boier stăpân al acestor locuri, anume Preda Buzescu.
Satul Predeşti este aşezat în formă de T, având drept latura mică, pe o distanţă de aproximativ 2 km, DJ 606, cu case de o parte şi de alta a acestuia. Latura mare, perpendiculară pe şosea, este construită în jurul vechii vetre a satului, prelungindu-se pe o distanţă de 6-7 km. până în cătunul Predeştii mici, şi având denumirea populară de Dia (conform celor spuse de preotul din Predeşti, Dia reprezintă un vechi nume turcesc, având înţelesul de “departe”). Iniţial, această zonă a comunei era foarte populată, cu timpul oamenii mutându-se spre vale, în Predeşti, motivele principale ale acestei migraţii locale fiind, pe de o parte accesul mai facil la apă în vale, unde pânza freatică se află mai sus, pe de altă parte, mutarea, în perioada comunistă a vechiului drum judeţean din zona Dia în zona Predeşti.