COMUNA ŞIMNICUL DE SUS

 Şimnicu de Sus este o comună situată în nordul Craiovei,la o distanţă de 10 km faţă de aceasta, judeţul Dolj, Oltenia, România. Comuna se întinde pe aproximativ 10 km, de-a lungul râului Amaradia.

Este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Albești, Cornetu, Deleni, Dudovicești, Duțulești, Florești, Izvor, Jieni, Leșile, Milești, Românești și Șimnicu de Sus (reședința).
Dintre localitățile componente ale comunei, atestarea cea mai veche o are satul Milești, sat atestat de un document datat 29 ianuarie 1546, prin care Mircea Voievod a dat lui Toader și fiilor lui pământ în Mileștii de Sus (Mileștiul de azi) și in Mileștii de Jos (satul Duțulesti de azi). Urmează ca vechime satul Albești, atestat în 28 septembrie 1597, apoi satul Cornet în 1603 și Deleni (cunoscut la acea vreme drept Cioroi) în 1644.
Prima atestare documentară o găsim în anul 1582, document în care se arată că moșnenii simniceni se vând cu moșii cu tot în anul 1582 unui anume Vodă Banu Locusteanu, de la care se răscumpără în anul 1620.

În anul 1593 întâlnim numele Șemnecului într-o cronică veche în care se arătau hotarele moșiei Craiovița, care se învecina cu Calea Șimnicului și moșnenii din Șemnecu.
Comuna Șimnicu de Sus a luat ființă în anul 1864. În componența ei intrau satele: Albești, Șimnicu de Sus, Forești, Șimnicu de Jos, Dudovicești și Jieni.
Până în anul 1879 centrul administrativ al comunei Șimnicu a funcționat în vechiul local al sfatului din sat.
După anul 1975 se începe construcția primăriei în centrul civic al comunei. Se toarnă fundația, se ridică zidurile dar se sisteaza lucrările. Pentru ca să fie finalizată cladirea, i se schimbă destinația în clădire pentru gradinița de copii din satul Dudovicești astfel, se reușește ca actual local al primăriei să fie terminat și dat în folosință pentru scopul în care a fost proiectat.

GALERIE